Nöjesappar

Android – en plattform för mobila enheter

Android är operativsystemet som används av till exempel Samsungs populära serie av mobiltelefoner och surfplattor.

Ett operativsystem är den funktion i mobiltelefonen som ser till att ikonerna ligger där de ska och att funktioner för att ringa och SMS:a fungerar. Ja, att själva grunden i mobilen eller surfplattan fungerar som den ska.

Android ägs av Google sedan 2005, och det är därför varje Androidtelefon har sina så kallade appar (applikationer) tillgängliga i det som kallas Google Play.

Motsvarigheten till Android på en Apple-telefon (Iphone) heter IOS.

Namnet Android kommer främst ifrån företaget Androids grundare, Andy Rubin, som tidigare jobbat på företaget Apple. Syftet med Android var att skapa ett operativsystem för mobila enheter som skulle anpassas efter individens krav och personlighet. Den skulle också lära sig hur personer använder sin enhet och anpassa sig därefter.

Teknisk info

Källkoden i Android är en så kallad öppen källkod, vilket gör det möjligt för många programmerare att bidra till utvecklingen av systemet, givetvis under organiserade former. Det är så det gått till då Androidsystemet fått sina uppdateringar, som ofta innebär en förbättring eller en anpassning till nya krav på systemet. Därför bör man uppdatera sin enhet då den säger till att en ny version finns.

För mer teknisk information om detta kan du läsa här, där det finns mer tekniska detaljer om systemet. Androiduppdateringar är också en het nyhet med ris och ros, inför nya versioner finns ofta spekulationer, som tex här: https://m3.idg.se/2.1022/1.740232/android-12 i inför version 12.

Är Android vanlig?

Idag drivs 2,5 miljarder enheter med hjälp av Androidsystemet. Det är en plattform, eller så kallar vi det ett operativsystem, som finns i telefoner, surfplattor, klockor, tv-apparater och bilar. Vanliga telefoner som har Androidsystemet är som sagt Samsung men även Motorola, Nokia, Oppo och One.

Det stöder väldigt många funktioner men jag nämner några typiska: Hitta min enhet, gruppsamtal, Google Assistant, GPS, SMS via tal. Dessa underlättar livet för dess användare då man kopplat ihop systemet Android med Googles övriga funktioner som till exempel Googles kartor.

ashe