Nöjesappar

Stranger Things som mobilspel

När säsong två av den populära Netflix-serien Stranger Things släpptes, hösten 2017, provades ett nytt grepp. Netflix hade nämligen låtit en studio utveckla ett mobilspel som släpptes i samma

veva. Stranger Things: The Game, som spelet heter, bygger till stor del på handlingen i samma säsong, så det är en fördel om man har sett serien innan man spelar spelet.

Grafiken i spelet är retropixlig, vilket passar bra eftersom serien utspelar sig på 80-talet när dator- och arkadspelen inte hade särskilt avancerad grafik. Spelet har både utseendemässigt och spelmekaniskt stora likheter med Zelda till Nintendos 8-bitarskonsol NES. Man ser allt lite snett ovanifrån och styrningen är väldigt smidig då man bara pekar på skärmen dit ens karaktär ska gå. Inget krångel med virtuella styrspakar och knappar med andra ord.

Flera olika karaktärer

Man börjar spela som polischefen Jim Hopper och allt eftersom man avancerar i spelet låser man upp nya karaktärer som man kan växla mellan när som helst under spelets gång. Varje karaktär känns igen från serien och de har också unika förmågor. Till exempel har Lucas en slangbella som gör att han kan skjuta fiender på avstånd och även aktivera knappar och spakar som man annars inte kommer åt. För det är många spakar att dra i, för att öppna dörrar, stänga av dödliga laserstrålar med mera. En annan av spelkaraktärerna har en ficklampa som han kan blända fienderna med så de stannar upp i några sekunder, vilket krävs för att lösa vissa pussel.

Spelmekaniken är en mix av utforskande, pussellösande och ren action där man måste slå eller skjuta ihjäl elakingar från Hawkins labb. Det är lätt att dras in i spelet och fastna någon timme i spelvärlden, så det kan vara bra att ha sin Samsung laddare till hands eftersom det kan sluka en del batteri. På det stora hela är spelet välpolerat och spelmekaniken varieras under spelets gång.

Då och då möter man dessutom bossar som måste besegras innan man släpps ut ur rummet. Dessa är också välgjorda och lagom svåra. Det finns för övrigt två svårighetsgrader man kan välja mellan när man startar spelet: ”Normal” och ”Classic”, där det sistnämnda utlovas att vara ”1984 hard”. Den som var med på den tiden minns säkert hur hardcore spelen var då.

Netflix på E3-mässan

Tredje säsongen av Stranger Things har premiär den 4 juli i år och i samband med detta har Netflix ännu ett Stranger Things-spel på gång, utvecklat av samma studio. Den här gången är grafiken ritad i isometriskt perspektiv, det vill säga 2D-grafik som ger illusionen av att vara i 3D.

Netflix verkar för övrigt ha fått smak på det här med spel för de har även meddelat att de kommer att medverka under E3 i Los Angeles i sommar, vilken är världens största spelmässa. Där kommer de att ha en panel och även utannonsera andra nya spel.

ashe