Nöjesappar

Google Foto

Fototjänsten Google Foto såg dagens ljus i maj 2015 och har sina rötter i Googles sociala plattform Google+, som var tänkt att utmana Facebook. Det gick dock inget vidare och Google+ har nu officiellt gått i graven då Google utannonserat att tjänsten stängs den 2 april 2019. Google Foto lever dock i högsta grad kvar.

Idag följer Google Foto med som standard i alla smartphones som kör Android, tillsammans med andra Google-appar som Gmail och Google Maps. Den har numera också axlat rollen som standardbildvisaren i Android. I grunden är Google Foto en molnbaserad lagringstjänst för foton man tagit med mobilen.

Gratis obegränsad fotolagring

Alla som har ett Gmail-konto har även ett konto på Google Foto där man får lagra upp till 15 GB gratis. Lagringsutrymmet är dock inte exklusivt för just Google Foto utan delas av samtliga Google-tjänster såsom Gmail, Google Drive med mera. Man kan dock få både gratis och obegränsat med lagringsutrymme för sina bilder om man väljer att begränsa sina foton till maximalt 16 megapixel. För vanliga användare är detta inget problem i praktiken och man kan alltid spara fotona och videoklippen i originalupplösning lokalt på sin dator.

Det går att ladda upp alla typer av bilder som finns lagrade i mobilen, det vill säga även skärmdumpar och liknande. Man behöver inte heller tänka på att ladda upp bilderna manuellt då säkerhetskopieringen sker automatiskt så fort man har tagit ett nytt foto med mobilen. När Google Foto upptäcker en ny mapp med bilder i mobilen får man även frågan om denna ska säkerhetskopieras automatiskt.

Dessutom kan man enkelt överföra bilder man har i sin dator till Google Foto genom att helt enkelt dra och släppa dem från mappen i datorn till webbläsarfönstret där Google Foto är öppet. Man behöver alltså inte installera någon särskilt mjukvara för detta. Google Foto läser dessutom av EXIF-informationen i fotona, det vill säga metadata som bland annat innehåller datumstämpel och eventuella GPS-koordinater, och sorterar dem automatiskt rätt i tidslinjen bland de redan existerande fotona.

AI-baserad bildsökfunktion

Förr var det vanligt att man hade ett foto som man ville göra om från en vanlig pappersbild till digitalt format. Idag är dock det normala att vi fotar digitalt. Därför har Google Foto lanserat en tjänst där man kan skapa fysiska fotoböcker av sina mobilkamerabilder och få den hemskickade tryckta på papper, ungefär som de gamla fotoalbumen man brukade bläddra i på 1900-talet.

Det finns även en enklare bildredigerare i Google Foto så man kan beskära, rotera, justera ljus, färg, kontrast, ta bort röda ögon med mera. Flera av dessa funktioner är dessutom automatiska så att det endast krävs ett knapptryck. Google jobbar även mycket med att få in AI i sina produkter och Google Foto är inget undantag. Till exempel kan man numera söka på ord som ”blomma”, ”mat” eller ”hand” för att få upp foton som innehåller detta, trots att man i förväg inte har taggat bilderna som dessa kategorier. Det hela fungerar istället med hjälp av maskininlärning som har tränats upp på ett stort antal bilder för att hitta mönster.

ashe