Nöjesappar

Spotify

Vem känner inte redan till Spotify än? Spotify har funnits ett antal år nu och nått långt. Spotify finns lanserat i cirka 70 länder och listan på länder där Spotify finns växer, liksom de format som man kan ladda hem eller använda Spotify till. Förutom som mjukvara till PC och appar till så väl Android som Apples olika enheter så finns Spotify även tillgänlgit till webben direkt i en webbläsare och på spelkonsoler så som Playstation 4 och Xbox One, bland annat.

Spotify är en applikation som till pc är så stor att den till och med har fått egna appar. En slags appar inne i en app, som används till olika saker. På det sättet kan användare testa olika appar för att skräddarsy sin egen användning av Spotify.

Att hamna högt på Spotifys listor över den mest spelade musiken har också blivit en sak full av mycket prestige, förutom att det förstås är viktigt ur en strikt ekonomisk synvinkel att man får många startade uppspelningar och strömningar/streams. Varje stream lär enligt Spotifys affärsmodell ge en viss summa i intäkt. Låt säga att varje startad strömning ger en krona i ersättning. Har man en världshit i form av en singel som spelas ett par hundra miljoner gånger, vilket ju händer om man får en sån där riktig hit som slår igenom i ett globalt perspektiv, så blir det en hel del kulor.

Kulor och kosing får man även betala för att använda Spotify, åtminstone om man är ute efter premiumversionen med bättre ljudkvalitet, uppspelning offline och möjlighet att lyssna i mobilen. Spelar man musiken direkt på en dator och står ut med något avbrott för reklam någon gång mellan låtarna kan man med fördel använda sig av den kostnadsfria versionen av Spotify, som man enkelt använder genom att peka och swipea på skärmen.

ashe