Nöjesappar

Gardenscapes

Gardenscapes är ett spel från utvecklaren Playrix och släpptes 2016 till smartphones och surfplattor (Android och iOS). Det finns dock även som spel på Facebook och i en äldre version till

Nintendo 3DS.

Samma koncept som Candy Crush

Spelkonceptet bygger på det klassiska upplägget där man ska matcha tre av samma färg, som känns igen från Candy Crush och liknande spel. I Gardenscapes kretsar dock allt kring trädgårdstemat så istället för godisbitar är det frukter, blommor, blad och liknande objekt man ska matcha ihop tre eller flera av.

För varje bana man klarar av får man ett mynt och med mynten kan man sedan låsa upp nya objekt att placera ut i trädgården, eller utföra uppgifter som att städa bort gammalt bråte först. Man ledsagas genom spelet av butlern Austin som kommer med uppmuntrande råd och tips samt tröstar en om det har gått dåligt på någon bana.

Gratis om du orkar vänta

Gardenscapes är ett free to play-spel, vilket innebär att spelet är gratis att ladda ner och spela, men är bland annat begränsat i antal försök man har på sig att klara banorna. Efter att man har förbrukat fem försök måste man vänta ungefär en halvtimme på att ett nytt ”liv” ska fyllas på igen.

Den som är otålig kan dock snabba på denna process genom att köpa nya liv för några kronor. Detsamma gäller om dragen tar slut på en bana, eftersom man har ett begränsat antal drag. Ett annat klassiskt free to play moment i spelet är att det tar några minuter att bygga vissa saker i trädgården, vilket man också kan slippa genom att betala en liten slant.

Gardenscapes är ett perfekt spel att plocka upp när man har lite tid att slå ihjäl, till exempel när man sitter i konferensrum Stockholm och väntar på nästa möte. Banorna går aldrig på tid utan är istället begränsade i antal drag. Dock kan man få bonusvinster ibland som gör att man har obegränsat antal liv under en halvtimme eller längre.

Gott om sprängmedel

Variationen i spelet är god och varje bana har ett specifikt mål. Det kan handla om att hitta ett antal trädgårdstomtar som gömmer sig på en bana, att samla ett visst antal frukter eller blommor av en viss sort eller att få lemonadglas att falla ner till botten av banan genom att ta bort alla objekt under dem. Komplexiteten på banorna växer över tid och ibland kan det bli så knepigt att man måste ta hjälp av så kallade boosters. Dessa kan man förstås köpa för riktiga pengar, men även tjäna in genom att avancera i spelet. En av alla boosters är en spade som kan gräva bort ett valfritt objekt.

Det finns även flera typer av sprängmedel som man kan använda för att att avlägsna flera objekt samtidigt på en bana. Den klenaste varianten är en fyrverkeriraket som man får genom att matcha fyra objekt av samma sort och därefter en bomb som spränger bort ett större område. Efter bomben kommer dynamitgubben som dyker upp om man matchar sex objekt och sist TNT tunnan som är den kraftigaste.

ashe