Spelappar

Plants vs Zombies

I Plants vs Zombies gäller det att stoppa horder av zombier från att invadera den något kufiska karaktären Crazy Daves mysiga lilla villahus i en typisk amerikansk förort. Spelet är ett typiskt strategispel med tower defense – inslag där man placerar ut växter på en trädgårdsplätt, växter som sedan på olika sätt försöker stoppa de många olika zombierna som sakta masar sig framåt mot huset och köksingången. Den mysiga villamattan är indelad i olika ”lanes”, linjer och man planterar ut olika slags växter i varje ”lane” för att stoppa zombierna som långsamt vandrar framåt. Det hela är väldigt enkelt i början men det blir snabbt mer komplicerat med många olika slags zombier som närmar sig och har olika egenskaper.

Spelet är utvecklat av Popcap och finns till många format, bland annat Android.

Olika zombier behöver man olika taktiker mot för att stoppa. Och till det finns en ständigt växande arsenal av växter som man kan plantera ut på olika platser. Det finns många olika växter och de har olika egenskaper, styrkor och svagheter.

Man kan till exempel längst fram vid frontlinjen placera ut en så kallad Wall Nut (valnöt), en nöt som inte attackerar zombierna utan istället fungerar lite som en svårforcerad mur som långsamt nöts ner.

Zombierna äter nämligen växterna vid närkontakt så det gäller att hålla dem på avstånd. Men wall nut-växterna går väldigt långsamt att äta upp och fungerar därför som ett gott skydd vid frontlinjen. Längre tillbaka sätter man med fördel upp olika slags projektilvapen, som de gröna ärtskjutarna, pea shooters. Ju längre bak, desto mer tid får de på sig att skjuta zombierna innan de hinner fram hela vägen till slutet av villans gräsmatta där man har placerat ut ett par rader av pea shooters. För att ytterligare fördröja zombiernas analkande framfart så kan man med fördel kombinera pea shootern med en ice pea shooter, som skjuter isiga ärtprojektiler. Detta gör att zombierna fryser till is och rör sig betydligt långsammare.

För att plantera ut växter så behöver man samla in solar. Några solar samlas in lätt och enkelt genom att föra markören till dem i luften, men för att få tillräckligt många solar behöver man plantera ut en särskild sorts blommor, solrosor, som på något magiskt och inte alltför logiskt sätt producerar eget solsken. Dessa solar fungerar som resurser som sen används för att ”betala” för andra växter som placeras ut.

Plants vs Zombies är ett roligt spel för hela familjen som passar perfekt i det mobila formatet.

ashe