Spelappar

Angry Birds

En klassisk spelapp som finns redan nu i mångas mobiltelefoner är det finska spelet Angry Birds från företaget Rovio . De finska arga fåglarna är inget vidare på att flyga och därför behöver de spelarens hjälp, oavsett om man spelar på en Apple-telefon eller på en telefon som kör operativsystemet Android. Du som spelar använder fingret för att dra fåglarna tillbaka i en slags gigantisk slangbella. Sedan skickas fåglarna iväg med slangbellan eller katapulten om man så vill. Fåglarna skjuts iväg mot ett gäng elaka grisar. De elaka grisarna är precis som de arga fåglarna runda och klotformade. Genom att få olika strukturer att kollapsa ihop så kan man krossa grisarna som gömmer sig i olika tillhåll, vilket gör Angry Birds både till ett lurigt spel och ett spel där man behöver precision för att lyckas, men också lite strategi. Det gäller att få byggnaderna och strukturerna att kollapsa på rätt sätt för att krossa grisarna.

En annan variant som är tänkbar är förstås att prickskjuta fåglarna direkt på grisarna, vilket är högst effektivt och den enklaste och mest rättframma, självklara metoden. Dock är grisarna ibland på långt avstånd och svåra att pricka, eller gömmer sig i olika skrymslen och vrår. Därför blir en direkt träff ibland snudd på omöjlig med det begränsade antal försök och fåglar som man har på sig att skjuta.

Det gäller också att välja rätt fågel för att lyckas pricka de olika grisarna. Olika fåglar har olika egenskaper. Till exempel är den vanliga fågeln red bird en standardfågel bland de arga fåglarna medan andra fåglar kan ”bomba” grisarna från ovan med explosiva ägg.

Det finns ytterligare fåglar att berätta om. Det finns förutom den röda fågeln red bird och den svarta kraftiga fågeln black bird även en liten gul fågel, Yellow Bird. Denna fågel är liten och ganska klen, men den har ett ess i rockärmen. Genom att trycka en gång till på skärmen medan Yellow bird flyger i luften på väg mot grisarna kan man ändra banan, från en traditionell ballistisk kurva till att flyga helt rakt genom luften som en tangent till kurvan, likt en hypersnabb projektil. Detta gör den annars förhållandevis klena Yellow Bird till en potentiellt väldigt farlig fågel att använda i sin arsenal för att attackera de intet ont anande grisarna.

Efter varje nivå får man ett betyg på en stjärna, två stjärnor eller tre stjärnor, baserat på hur många poäng man får. Om man lyckas förgöra alla grisar utan att använda alla fåglar som man har till sitt förfogande så får man bonus i form av extra poäng för de återstående fåglarna som finns kvar. Man får även extra poäng om man lyckas med att förstöra extra mycket av de konstruktioner som förvandlas till bråte med fåglarnas hjälp.

ashe