Spelappar

Hatch färdigt att kläckas

Hatch betyder ”kläckas” på engelska och namnet är synnerligen passande för ett bolag i samma koncern som Rovio. Rovio är företaget som ligger bakom de äggiga och äggande och äggkläckande fåglarna i spelen om Angry Birds.

Hatch är dock inte ett nytt spel, utan en ny app som gör att man kan spela en rad spel direkt i sin mobiltelefon. Inte endast ett spel, utan flera. Det speciella med Hatch är att spelen streamas, eller strömmas, direkt ifrån en annan dator på nätet till mobiltelefonen och på det sättet behöver man inte en telefon med lika hög prestanda för att spela spel. Dessutom behöver spelen inte installeras, och därmed behöver man inte lika mycket utrymme som tas upp på mobiltelefonen för att kunna spela ett spel. Detta öppnar i sin tur upp för en del nya spännande möjligheter för spel till mobiletelefoner. Med Hatch får man plats med lika många spel i mobiltelefonen (tekniskt sett inte i mobiltelefonen, men de kan spelas upp i mobiltelefonen) som man får plats med låtar i mobiltelefonen med Spotify.

Hatch lanserades i en första beta version år 2016. Hatch entertainment grundades år 2016 i Espoo i Finland. I denna lilla tämligen okända finska stad föddes alltså vad som kan bli början på något riktigt stort som kan ta över en ansenlig del av den mobila spelmarknaden.

I mars år 2018 slöt Hatch ett avtal med det klassiska spelföretaget Sega och avtalet går ut på att på Hatch ges ett par klassiska spel från Sega ut, nämligen spelen Sonic jump, Sonic 4 Episode 2, Sonic CD, Crazy Taxi och Virtua Tennis. En blandning av gamla och nya klassiska spel från Sega som anpassats för mobiler.

Hatch är världens första molntjänst för spel till mobiltelefoner, och Hatch låter spelarna strömma spel lika enkelt som om det vore filmer eller musik – direkt ner i fickan i mobiltelefonen strömmas avancerade spel i tre dimensioner.

Sega är en av de senaste partnerna som kastar sig ombord på tåget som heter Hatch. Innan dess har en handfull utvalda spel från bland annat japanska spelföretag som Bandai Namco och Square Enix valts ut som tillgängliga spel som finns till Hatch, tillsammans med spel från till exempel Ubi soft och Ustwo games. Från Ubi soft har till exempel endless runner-spelet Rayman fiesta run hittat till Hatch, ett spel där man springer automatiskt (därav namnet endless runner) framåt och behöver trycka i rätt ögonblick för att undvika hinder och fällor.

Hatch finns på Google Play till Androidenheter i 16 olika länder i Europa.

ashe