Uncategorized

Asphalt 9 – det snyggaste bilspelet för mobilen?

Asphalt är en serie bilspel från franska Gameloft där det första spelet kom ut redan 2004 och sedan dess har kommit i flera förbättrade versioner. Senast ut är Asphalt 9: Legends som släpptes sommaren 2018. Det finns för Windows 10 om man laddar ner det från Microsoft Store men spelet är i första hand designat för mobila enheter som smartphones och surfplattor och finns att ladda ner för både iOS och Android.

Spelet är gratis men bygger som så många andra mobilspel idag på mikrotransaktioner där man kan köpa virtuella objekt i spelet för riktiga pengar. Det har visat sig vara en lönsam ekonomisk modell inom mobilspelsbranschen, som de flesta stora utvecklare har hakat på. I Asphalt 9 yttrar sig detta genom att man måste samla ”blueprints” för att få låsa upp nya bilar. Det är en slags samlarkort som man får genom att köra olika race i spelet. Man kan dock behöva 20-40 blueprints för att låsa upp vissa bilmodeller och det kan ta veckor eller månader att lyckas samla ihop alla dessa. Därför lockas nog vissa att istället köpa kortpaket och färdiga bilar för riktiga pengar för att spara tid och det är förmodligen också tanken bakom upplägget.

En av de stora nyheterna i Asphalt 9 är ”Touch drive” som gör det betydligt lättare att köra. Gasen och styrningen av bilen sköts då helt automatiskt och det enda man behöver fokusera på är att svepa med fingret åt höger eller vänster för att välja väg när det finns flera vägval samt att drifta och använda nitro. Det handlar alltså snarare om att kunna fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt än att bli bra på att gasa, bromsa och svänga. Det finns dock även ”Tap to steer” och ”Tilt to steer” under kontrollinställningarna för de som vill ha mer manuell kontroll över sin bil.

Asphalt 9: Legends har även hyllats för sin snygga grafik som nästan är i klass med vad dagens spelkonsoler presterar. Detta är möjligt tack vare dagens kraftfulla smartphones där flaggskeppsmodellerna idag har mer datorkraft än många bärbara datorer. Har man inte lust att lägga över 10.000 kronor på en mobiltelefon, utan har en lite enklare modell som inte har lika kraftfull hårdvara behöver man dock inte misströsta eftersom grafiken kan ställas ner så spelet flyter på fint ändå.

Bilarna man låser upp går, förutom att uppgradera rent funktionsmässigt med snabbare motorer och bättre nitro, även att designa om till viss del genom att byta färg på lacken för en mer personlig touch. Det finns även ett multiplayerläge där man kan tävla mot andra spelare som man matchas ihop med. Antingen kör man solo eller så går man med i en klubb och får då även vissa klubbförmåner.

Sedan spelet släpptes har en del uppdateringar kommit som gjort det ännu bättre. Man har bland annat tagit bort det irriterande laddningsavbrottet efter varje race, lagt till ”Daily goals” samt gjort diverse prestandaförbättringar. Sammanfattningsvis är Asphalt 9 ett välgjort bilspel med snabbt avklarade race som man hinner köra medan man väntar på bussen eller brygger en kopp kaffe.

ashe