Tips och råd om hur du förbereder dig på bästa sätt
Högskoleprovet är frivilligt, men den som väljer att skriva provet är med i fler urvalsgrupper i antagningsprocessen till ett större antal utbildningar, än den som väljer att inte skriva provet. Två gånger om året har man möjlighet att göra provet; från och med 2018 ges provet på en söndag båda gångerna.
Själva provdagen är lång och energislukande, så kom utvilad och väl förberedd. I cirka 8 timmar är man igång, den effektiva provtiden utgör omkring 4, 5 timmar. Totalt ska man försöka lösa 160 uppgifter under en och samma dag.
Läs mycket och öva tillsammans med andra
Att öva på gamla högskoleprov är väldigt bra träning. De finns att tillgå på nätet. Att göra det på plats är förstås den bästa övningen, då du lär dig vilka delar av provet du behöver öva extra på, vilka du kan känna dig säkrare på samt vilka tider du blir som tröttast etc.
Att skriva ut ett gammalt prov, anvisningar samt svarshäften är perfekt för den som önskar göra en ”egen provdag” hemma eller hos en kompis. Man övar tillsammans med någon och pratar om upplägg, taktik och testar hur det är att sitta instängd, helt tyst med mobilen och surfplattan avstängd och bara läsa och skriva.
Ett tips är att skriva ner hur lång tid respektive del tog att genomföra och vilka uppgifter som var svårast. Ett annat tips är att läsa olika slags texter, att repetera gymnasiets matematik från år 1 samt att titta på nätbaserade filmer med uppgifter från den matematisk-logiska delen av högskoleprovet.
Hur går anmälan till?
Anmälan sker via webben och man måste betala en anmälningsavgift på 450 kronor. När betalningen registrerats, kommer ett bekräftelsemejl till den e-post du angett i ansökan (var därför noga med att ange en adress du har tillgång till regelbundet). Även kallelsen skickas ut via e-post, ungefär 1 vecka före provet. Läs den noga då den innehåller information om datum och tid, adress och lokalangivelser, regler etc.
Det är som sagt frivilligt [att skriva ett högskoleprov, alla som vill får skriva men måste kunna visa en giltig legitimation. Anmäler man sig med ett svenskt personnummer måste man kunna visa upp en svensk legitimation på provdagen.
Följande handlingar är godkända: Svenskt EU-pass, svenskt nationellt id-kort, svenskt körkort samt svenskt SiS-märkt id-kort alternativt id-kort utfärdat av exempelvis Skattemyndigheten. Utländska medborgare som saknar svenskt personnummer kan legitimera sig med giltigt pass, men det måste vara inplastat och ha text på engelska, franska eller spanska.
Själva provdagen
Oftast börjar dagen runt klockan 08.00 på provdagens morgon. Först är det en legitimationskontroll och du får din placering. Det är mycket viktigt att komma i tid, samt att endast infinna sig i den lokal du blivit kallad till. Skrivningen inleds med en kort introduktion, hela provet består av 5 olika delar: 2 kvantitativa provpass, 2 verbala provpass samt 1 utprövningspass. Ingen får i förväg veta i vilken ordning passen kommer. Varje pass är 55 minuter långt och alla måste stanna i lokalen så länge ett pass pågår.