Spelappar

Super Mario Run

Super Mario Run till både Android och Apples enheter är ett nytt spel med rörmokaren Super Mario och hans gäng och vänner, Denna gången finns det dock en viktig skillnad. Den knubbiga rörmokaren Super Mario styrs på ett ganska annorlunda sätt jämfört med andra Super Mario – spel. Spelet är en variant på subgenren endless runner, vilket mer eller mindre innebär ett plattformsspel där karaktären som man i vanliga fall styr genom att röra sig till höger eller vänster på skärmen nu istället springer på helt automatiskt och konstant. Därav termen endless runner, och därav titeln Super Mario Run.

Detta upplägg passar bättre till spel till mobiltelefoner eftersom det gör att styrningen förenklas. Man kan spela Super Mario Run och många andra endless runner-spel med en enda hand om man vill (men själv föredrar jag två händer så att man håller i mobilen med en hand och trycker med pekfingret med den andra handen, det brukar gå bättre att spela på det sättet!). Eftersom dagens mobiltelefoner inte har lika många knappar så har man behövt förenkla styrningen en del för att anpassa spelandet i ett plattformsspel till mobiltelefoner.

Super Mario Run är ett av de bästa endless runner-spelen. Dock kostar det betydligt mer än andra mobilspel. De första fyra banorna i den första världen får man spela gratis, men för att spela igenom de resterande tjugo banorna, fördelade på ytterligare fem världar, så behöver man slanta upp ungefär 100 kronor, vilket ju är en betydligt högre summa än vad många mobilspel kostar. Å andra sidan betalar man inte något mer sen. Det finns inga köp att göra inne i spelet utan man betalar en enda gång och sedan har man tillgång till allt.

ashe