Nöjesappar

Tillbehör till Androidmobiler

Dagens smartphones har blivit väldigt kraftfulla och är i själva verket små kompakta datorer som ryms i fickan. De är dessutom fulla av diverse olika sensorer, såsom kameror, ljussensor, gyro, kompass, accelerometer, GPS och mikrofon. Man kan dock ganska enkelt expandera sin mobil med externa tillbehör som kopplas in i samma USB-port som man laddar sin mobil med.

Powerbank

Ett av de vanligaste tillbehören att plugga in i denna port är en powerbank, vilken fungerar som en portabel strömkälla. Man laddar först upp powerbanken med hjälp av en vanlig mobilladdare. Därefter kan man ha med sig powerbanken på resan för att kunna ladda sin mobil ute i naturen eller på andra ställen där man inte har tillgång till vägguttag.

Bättre ljud med en extern högtalare

Ett annat vanligt tillbehör är en bluetoothhögtalare. Mobilens inbyggda högtalare är, av förklarliga skäl, inte särskilt kraftfull och spelar man mycket musik i mobilen kan det därför vara värt att köpa en bluetoothhögtalare. Eftersom dessa inte är begränsade av mobilens kompakta format kan man få betydligt bättre ljudåtergivning och djupare bas än vad man någonsin kan få med en liten inbyggd mobilhögtalare. Som hörs på namnet ansluts denna typ av högtalare inte via USB-porten utan trådlöst via bluetooth, vilket brukar ge en räckvidd på upp till 10 meter.

Spela mobilspel med en fysisk handkontroll

Den som spelar mycket på mobilen kanske vill investera i en handkontroll eftersom pekskärmskontrollerna inte riktigt ger samma känsla och precision som en riktig handkontroll med fysiska knappar och spakar. Det är tyvärr dock långt ifrån alla spel till Android som stödjer fysiska handkontroller.

För den som redan har en vanlig spelkonsol där hemma går det faktiskt att använda handkontrollen till denna i mobilen. Har du till exempel en Xbox One eller Playstation 4 så behövs inga särskilda kablar eller adaptrar, eftersom dessa handkontroller använder sig av bluetooth och därför är enkla att ansluta till mobilen. Bäst verkar handkontrollen till Xbox One fungera för Android. Man bör dock ha i åtanke att dessa handkontroller inte har designats för att spela på mobil och därför inte alltid kommer fungera optimalt.

Har man istället en spelkonsol från förra generationen, till exempel en Xbox 360, går det faktiskt också att koppla den till en Androidmobil. Då måste man dock först köpa till en speciell USB-OTG-kabel (USB On-the-Go), men de brukar inte vara särskilt dyra. Denna adapter gör att man får en vanlig USB-port i sin mobil, i vilken man kan koppla in sin trådade Xbox 360-handkontroll eller den tillhörande USB-dongle som man normalt stoppar i sin PC för att spela med en trådlös Xbox 360-handkontroll.

Fördelen med att köra med USB-OTG-adaptern är att det öppnar upp för att använda alla tänkbara USB-tillbehör, som man normalt har till datorn men som nu plötsligt går att koppla in i sin Androidmobil. Bland annat USB-minnen, tangentbord, möss, handkontroller/joysticks, USB-hårddiskar och mycket mer.

ashe