Nöjesappar

Framgångssagan King

Ett av de i särklass mest populära spelen för Android (och även iOS) är Candy Crush Saga från den svenska utvecklaren King. Candy Crush Saga släpptes ursprungligen på Kings egen webbsida men kom även som spel till Facebook 2012 och för mobila enheter senare samma år. I skrivande stund har appen laddats ner över 500 miljoner gånger från Google Play Store och snittar på 4,5 av 5 i betyg. Candy Crush Saga följer numera också med som förinstallerat spel i operativsystemet Windows 10, vilket gör att det når ut till ännu fler.

Gratis att ladda ner

Spelmekaniken bygger på att man ska matcha ihop tre eller flera godisbitar av samma sort, som i sig inte är något revolutionerande. Det har kunnat ses tidigare i spel som bland annat Bejeweled från PopCap Games. Candy Crush har dock lyckats nå fler spelare än något annat spel i denna genre. En av hemligheterna ligger i att spelet är gratis att ladda ner. Det bygger på den så kallade free to play-principen, som har blivit dominerande bland de största mobilutvecklarna idag. Istället för att ta betalt för sitt spel innan det kan laddas ner släpper man spelet gratis och lägger istället in små mikrobetalningar inne i själva spelet.

I fallet med spel som Candy Crush kan det handla om att det läggs in fördröjningar i spelet där man måste vänta en halvtimma på att liven fylls på när de har tagit slut. För att slippa vänta kan man istället köpa nya liv direkt för några kronor. Det kan även handla om att man köper så kallade boosters eller extra drag till en bana. Den här betalningsmodellen har visat sig vara mer lukrativ än den klassiska varianten, eftersom spelarna nu kan betala ett obegränsat antal gånger istället för bara en.

Har tjänat miljarder

King har dragit in flera miljarder årligen, enbart på mikrotransaktionerna i Candy Crush. Därför är det inte så konstigt att fler har lockats av Kings framgångar och fått upp ögonen för mobilspels-branschen. Att utveckla sina egna mobilspel är idag dessutom mycket enklare än det var förr. Det finns gratis spelmotorer att börja använda och det krävs inte längre lika mycket tekniskt kunnande. Man behöver dock fortfarande starta ett eget företag, med allt vad det innebär. Det är mycket pappersarbete och man måste kanske ordna med ett särskilt mobilabonnemang till sitt företag, hyra kontor, hantera löneutbetalningar och annat.

En annan bidragande faktor till framgångssagan är att King jobbar mycket med dataanalys. Alla drag som spelarna gör skickas till Kings servrar och analyseras sedan för att hela tiden anpassa spelet. Finns det till exempel en bana där många spelare fastnar och ger upp så kan den göras om för att bli lättare. Allt för att folk ska fortsätta spela.

Candy Crush Saga har även fått flera uppföljare. Bland annat Candy Crush Soda Saga som blandar in läsk för att ge lite variation i spelmekaniken. Candy Crush Jelly Saga är en annan variant. Utöver Candy Crush har King även släppt andra spel som Blossom Blast Saga, där man ska kombinera blommor, och AlphaBetty Saga där man ska bilda ord.

ashe