Praktiska appar

Mobilt bank-id

En av de bästa apparna som finns om man vill utföra sina bankärenden och har en mobiltelefon som har operativsystemet Android är utan tvekan Mobilt Bank-Id. Med mobilt bank-id kan man göra så mycket mer än att legitimera och verifiera sin identitet när man loggar in till internetbanker eller bankernas olika appar till mobiltelefoner. Mobilt bank-id är en utmärkt och utsökt smart liten app som även fungerar som ett slags digitalt identifikationsmetod när man ringer in till sin bank. Med några korta, smidiga steg kan de i andra änden av luren snabbt verifiera att du är du när du ringer in med ett bankärende som du behöver få snabb hjälp med. Därefter kan samtalet fortgå när de har bekräftat din identitet och vet vem de pratar med.

Många olika banker kan utfärda ett mobilt bank-id, till exempel Swedbank, Svenska enskilda banken (SEB) och Nordea. Det går snabbt och smidigt att skaffa sig ett mobilt bank-id och sedan finns det där, lätttillgängligt på ens telefon.

Det finns egentligen två olika varianter av bank-id, dels bank-id på dator och dels mobilt bank-id, som är den variant som finns som app till Android (och även som app till macintosh-telefoner, som iPhone och iPhone SE).

Det enda lilla krånglet med mobilt bank-id är att man behöver en hyfsat ny telefon för att man ska kunna använda ett mobilt bank-id på sin telefon. Det hela handlar egentligen inte om telefonens kapacitet utan om att det kostar pengar att utveckla en ny app och uppdatera den, och eftersom väldigt många byter telefon redan efter något år eller två så blir det efter några år inte så många som har en telefon som har en äldre version av operativsystemet Android. Detta leder i sin tur till att det inte blir ekonomiskt försvarbart att fortsätta med att utveckla mobilt bank-id till äldre versioner av androidens operativsystem. Därför behöver man en ganska ny version av android på sin mobiltelefon. Annars fungerar inte mobilt bank-id. Så det har inte särskilt mycket med telefonens processor och prestanda att göra egentligen. Istället sätter de ekonomiska förutsättningarna käppar i hjulen om man vill använda ett mobilt bank-id på en något äldre modell som har kanske 4-5 år på nacken. Så räkna inte med att kunna använda mobilt bank-id med till exempel en samsung galaxy s 3 eller kanske inte ens en samsung galaxy s4, utan bered dig på trubbel om du har en alltför gammal modell.

Dessutom förvarnar inte alltid företagen innan mobilt bank-id – appen blir inkompatibel med äldre versioner av Android. Därför kan man om man har riktig otur råka ut för att ens mobila bank-id inte fungerar, från en dag till nästa. Men denna risk gäller förstås endast de som har en äldre variant av sin mobila telefon.

ashe